Malkoç: Mevcut Anayasanın Meşruiyet Sorunu Var
09 Ocak 2017, Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Kamu Denetçiliği Kurumu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, mevcut anayasanın meşruiyet sorunu olduğunu, değişiklik paketinin hayata geçmesiyle köklü bir anayasal değişiklik olacağını söyledi. 


Malkoç, Teşkilat Eğitim Programlarımızın 6. sına katılarak Başkanlık Sistemi konusunda konferans verdi. Meşruiyet sorunu olan mevcut anayasanın ihtiyaçlara cevap vermediğini söyleyen Malkoç, değişiklik sonrası Türkiye’nin hükümet krizlerinden kurtulacağını, yapılacak değişikliğin rejim değil, hükümet sistemi olduğunu ifade etti. 

82 ANAYASASI DARBE ANAYASASIDIR
12 Eylül sonrası Kenan Evren’in kendisine uygun insanlarla anayasa yaptığını söyleyen Şeref Malkoç, “82 Anayasası bir darbe anayasasıdır ve kışla zihniyetiyle yapılmıştır. Sürekli hükümet krizleri üretmiştir. Biz istiyoruz ki, yavrularımız daha kaliteli eğitim alsınlar. Fert başına düşen gelir, aldığımız maaşlar artsın. Bunların gerçekleşmesi için anayasa değişikliği gerekiyordu. 2023 hedefleri için mutlaka anayasa değişikliği yapmak gerekiyor.” Şeklinde konuştu. 


Cumhuriyetin 93. Yılında 65. Hükümetin işbaşında olduğunu söyleyen Malkoç, 1 buçuk yıla bir hükümet düştüğünü, bunun 15 yılının Ak Parti dönemi olduğunu belirterek, ortalamayı da bu dönemin yükselttiğini kaydetti. 

HÜKÜMET KRİZİ DE DEVLET KRİZİ DE YOK
Bugün hükümet krizi de devlet krizi de olmadığını söyleyen Malkoç, “Devlet krizi yok. Cumhurbaşkanı ile Başbakan krizi yok. Başbakan ile Cumhurbaşkanı krizi yok. Çok şükür siyasi kriz de yok, devlet krizi de yok. Üstelik dünya çapında bir liderimiz var. Devlet millet kaynaştı. Bu ülkenin gücü buradan geliyor.” dedi. 


Bugün Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri olduğunu söyleyen Malkoç, “Ne istediğini bilmeyen, bulduğunun ne anlama geldiğini anlamaz. Türkiye, hedefleri olan bir ülke. 2023 yılında dünyadaki ilk 10 ülke arasına gireceğiz. Eğitimde, sağlıkta ilk 10 ülke arasına gireceğiz. Bizi geri çekmeye çalışanlar yok mu; elbette var. Ama onlarla beraber yürüyeceğiz. Nimetleri sermayeye dönüştürecek ve hedefimize yürüyeceğiz.” şeklinde konuştu. 


2017’nin ocak ayından nisanına kadar ağırlıklı gündemin anayasa olacağını söyleyen Şeref Malkoç, Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu ifade etti. TBMM’de yapılacak görüşmeler sonrası 330 oyun alınıp, referanduma gidileceğini söyleyen Malkoç, Nisan’a geldiğimizde köklü bir anayasal değişiklik olacağını kaydetti. 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KANAYAN YARALARA ÇARE OLACAK
Anayasa değişikliğinin Türkiye’de kanayan yaralarına da çare olacağını ifade eden Malkoç, bunlardan birisinin de yargı olduğunu söyledi. 28 Şubat’ta yargının ırzına geçildiğini söyleyen Malkoç, bu fecaatın devamıyla FETÖ olayının meydana geldiğini dile getirdi. 


Yargı düzelmedikçe, hedeflere ulaşılamayacağını belirten Malkoç, yeni anayasa ile bunun da tesis edileceğini kaydetti. Anayasa değişikliğinin şimdilik yeterince anlatılmadığını da söyleyen Şeref Malkoç, anlatıldıkça daha iyi anlaşılacağını belirtti. 


Önemli gündemlerden birinin de terör olduğunu söyleyen Malkoç, “12 Eylül’ü biliyoruz. Herkesin elinde silah, herkes birbirini vurdu. 12 Eylül’ün ardından bu PKK türedi. 50 binden fazla insanımız şehit oldu. Çok şükür Türk Kürt savaşı çıkmadı. En büyük katliamlardan sonra bizim insanlarımız, ‘şehitler ölmez vatan bölünmez, Türk Kürt kardeştir’ diye yürüdü.” Dedi. 
15 Temmuz’dan sonra güzel gelişmelerin de yaşadığını belirten Malkoç,  3. Selim’den sonra en önemli askeri değişikliğin yapıldığını bunun da kuvvet komutanlıklarının, genelkurmaydan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması olduğunu söyledi. 

MEMUR-SEN VE SAĞLIK-SEN TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR GÜCÜ
Sağlık-Sen’in, Memur-Sen ailesinin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Malkoç, sivil toplumun ülkemizdeki gücüne vurgu yaptı. Memur-Sen’in ortak Akıl mitingleri ile demokrasiye sahip çıktığını söyleyen Malkoç, “Katsayı engelinin kaldırılmasına öncülük yaptınız. 15 Temmuz gecesi sokaklara çıktınız. Sala ve ezan okunması teklifi gelince, biz Diyanet İşleri’ne ulaşana kadar,  Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen bu salaları okudu.  Bu, Memur-Sen’in tarihine altın harflerle yazılacak bir olaydır. Ezan ve sala sesinden sonra direniş bambaşka oldu. Bu memleket hepimizin. Bu memleket için kim bir iyilik yapar, çaba gösterirse Allah zayi etmez.” şeklinde konuştu. 


Kamu Denetçiliği Kurumu olarak tüm sosyal, siyasal, sivil toplum örgütleriyle irtibat halinde olduklarını da söyleyen Şeref Malkoç, bu kitlelerle programlar yapacaklarını ilk Memur-Sen ve Sağlık-Sen’le başlamak istediklerini kaydetti. 

 

SENDİKACILIKTA ÇITAYI YÜKSELTTİNİZ
Sendikacılıkta Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in çıtayı yükselttiğini, belli bir seviyeye getirdiğini de söyleyen Malkoç, “Hakların kırmadan, dökmeden küfür etmeden nasıl alınacağını biliyorsunuz. Bunu herkese gösterdiniz. Dünyanın her tarafına hak arama metotlarını sizler öğreteceksiniz.” dedi. 


Ülkemizin zor günlerden geçtiğini de söyleyen Malkoç, zor ve çetin bir coğrafyada bulunduğumuzu, Anadolu’nun dünyanın en pahalı arsası olduğunu belirtti. Bu coğrafyada son 200 yılın en güçlü dönemini yaşadığımızı da söyleyen Malkoç, 18, yy’den sonra Türk devletinin bu coğrafyada hiç bu kadar güçlü olmadığını ifade etti. 

DÜNYANIN EN BELALI ÖRGÜTLERİ TÜRKİYE’Yİ HEDEF ALDI
PKK’nın uluslararası istihbarat örgütlerinin ortak şirketi olduğunu söyleyen Malkoç, “Dünyanın en belalı örgütleri Türkiye’yi hedef aldı. FETÖ; en alçak, en sinsi terör örgütü. 250’ye yakın kardeşimizi şehit ettiğini, devletin helikopteri, uçağı ile polisimizi askerimizi nasıl bombaladığını gördük. Özel harekatı bombaladıktan sonra, ‘eline sağlık’ diyorlar. Elleriniz kurusun.” şeklinde konuştu. 


Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye kapana kıstırılmaya çalışıldığını da söyleyen Malkoç, “Bugün Türkiye, Astana’daki barış görüşmelerinde oyun kurucu. İşte Türkiye’nin gücü bu. 2017’de hem Irak hem de Suriye’de önemli mesafeler alacağız. Türkiye’yi zorlayacak hususlar; Anayasa, terör ve kutuplaşmadır. Bir terörist yılbaşı gecesi 39 kişiyi katletti, yaşam tarzına müdahale olarak çıktılar karşımıza. Bu memlekette tarihimiz boyunca hiç iç savaş olmadı. Çatışmalar oldu ama iç savaş olmadı. Bu da bizim milletimizin ferasetidir. 2017 biterken, birçok konuda mesafe almış olacağız. Türkiye, o tarihteki nehrin yatağına dönüşü gibi bu tarafa dönmüş olacak.” dedi. 

Genel Başkanımız Metin Memiş, konferans sonrası katılımı dolayısıyla Şeref Malkoç’a plaket ve ebru tablo hediye etti.

 

 

PAYLAŞ :